Een gloednieuwe fiets maakt ons natuurlijk allemaal blij, maar hoe houd je jouw fiets zo lang mogelijk schoon?
Een goed onderhouden fiets gaat langer mee. Slecht onderhoud zorgt ervoor dat verschillende delen van je fiets na verloop van tijd sneller stuk gaan, of beginnen te roesten. Het wassen van een fiets is dus heel belangrijk. Maar hoe doe je dit op de juiste manier?
We geven je hieronder een overzicht van welke producten er zeker wel, of net niet, in jouw schoonmaakset moeten zitten, en geven ook nog enkele waardevolle tips.
Voor we je uitleggen hoe je zo efficiënt mogelijk je fiets kan reinigen, willen we nog even duidelijk meegeven dat deze reinigingsmanier bedoeld is voor gewone fietsen, racefietsen en mountainbikes. Bij het schoonmaken van elektrische fietsen is het belangrijk om te checken dat alle producten die je gebruikt zeker ook geschikt zijn voor een elektrische fiets, hoewel de manier van werken min of meer parallel loopt. Als je hier meer over wilt weten, hebben we hier meer info over het onderhoud van e-bikes.
De voorbereiding
Een fiets schoonmaken doe je best zo snel mogelijk na de rit. Als je dit niet doet, droogt al het vuil namelijk op, en heeft corrosie vrij spel. Zeker in het najaar, als alles natter en vuiler wordt, is dit van cruciaal belang.
Voor het schoonmaken begin je met het vullen van een emmer water, aangevuld met schoonmaakproduct voor fietsen. Het is ook mogelijk om een tuinslang met zachte straal te gebruiken, en de fietsreiniger direct op de fiets aan te brengen.
Gebruik zeker geen gewoon afwasmiddel, want zulke producten kunnen het frame van de fiets beschadigen. Ook is je fiets schoonmaken met een hogedrukreiniger te allen tijde uit den boze!
Om het hele proces iets makkelijker te maken, kan je jouw fiets ook op een fietsstandaard plaatsen.
Ontvetten
Een fiets schoonmaken houdt ook in dat je de fietsketting, achtertandwielen, voorbladen en derailleurs reinigt. Dat doe je met een ontvettende spray. Ook hier zijn afwasproducten zoals Dreft geen goede match. Ze kunnen er voor zorgen dat de ketting sneller roest.
Om de ketting optimaal schoon te maken, schakel je best even zodat het product volledig over de ketting verdeeld is. De ontvetter moet even inwerken; daarna kan je de ketting grondig reinigen met een borsteltje, zodat al het vuil en de olie verwijderd is tot in de kleinste hoekjes. Vergeet nadien zeker niet de ketting te spoelen met water zodat alle ontvetter van de ketting verwijderd is.
Nadat je ook het frame gewassen hebt, droog je de ketting goed af en ga je de ketting opnieuw smeren om te zorgen dat hij vlot draait & goed schakelt.
Zit er te veel olie op je ketting? Verwijder deze dan met een doekje.
Te veel olie zorgt er namelijk voor dat de ketting sneller vuil wordt.
Vermijd voor het smeren van een fietsketting multifunctionele olies zoals WD-40. Deze zijn zelden krachtig genoeg om alles synchroon te laten lopen en wattageverlies te verminderen.
Meer weten over hoe je je ketting correct moet onderhouden en smeren? Bekijk dan zeker ook onze blogpost over kettingonderhoud!
Frame en wielen reinigen
Het reinigen van het frame van je fiets doe je best met een zachte spons of borstel, en een aangepast schoonmaakproduct voor fietsen. Let op! Afhankelijk van het materiaal (carbon, titanium, aluminium of staal) heb je mogelijks een aangepast product nodig om je fietsframe te reinigen. Hou hier zeker rekening mee, want elk materiaal heeft bepaalde eigen specificaties waarmee de respectievelijke producten rekening houden.
Een hogedrukspuit is helemaal uit den boze! Een harde straal kan sommige onderdelen van je fiets beschadigen. Het frame en het voorvork van je fiets was je dus best met een emmer water, of met een tuinslang met zachte straal. Dit zorgt ervoor dat je het los vuil wegspoelt, maar aangekoekt vuil moet je dus verwijderen met de zachte spons of borstel.
Zorg er ook zeker voor dat de spons en/of borstel schoon is. Je wilt namelijk niet dat het eerdere vuil over je fiets krast, en zo schade aanricht. Indien mogelijk, zorg je er ook best voor dat je fietsborstel voorzien is van een zachte rand, zodat je frame ook beschermd blijft. Fietsbanden kan je schoonmaken met een zachte spons of borstel, maar spaken en velgen maak je best schoon met een doek.
Check zeker ook eerst even of het fietszadel, de handvaten, en de remmen waterbestendig zijn.
Afspoelen en drogen
Na het reinigen van het frame, spoel je alles af zodat er niets meer overblijft van de zeep. Laat zeker de fietsreiniger niet opdrogen op het frame!
Ten slotte kan je starten met het drogen van je fiets. Dat doe je met een (schone) droge doek, zodat je je fiets niet beschadigt.
Een fiets schoonmaken vergt dus wel wat tijd, maar het loont zeker de moeite aangezien je de levensduur van sommige onderdelen hiermee kan verlengen.
Als de fiets volledig schoon en droog is, kan je starten met het onderhoud van je fiets en het opnieuw smeren van alle onderdelen (ketting, derailleur, tandwielen, remmen, vering, etc.).
Zorg er zeker voor dat je ketting schoon & ontvet is voordat je de fiets schoonmaakt, zodat het vuil van de ketting niet op je net-schoongemaakte fiets terechtkomt!