gratis verzending in de Benelux voor orders hoger dan € 30,00

fietspech, lekke band

Lekke band met de fiets, wat nu?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent onderweg op je fiets, genietend van de frisse lucht en de beweging, en plotseling voel je dat je snelheid afneemt.

Foto van lekke band

Een lekke fietsband kan een vervelende onderbreking zijn van je fietstocht, maar met de juiste kennis en gereedschap ben je snel weer op weg.
In deze blogpost maken we een overzicht op van wat je moet doen als je een lekke fietsband hebt, en hoe je deze situatie op de juiste manier kunt aanpakken.

Stoppen & safety first!
Het is belangrijk om rustig te reageren wanneer je merkt dat je een lekke band hebt. Verminder snelheid, en zoek een veilige plek om te stoppen, liefst weg van het verkeer. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Oorzaak achterhalen
Zodra je gestopt bent, is het tijd om de oorzaak van de lekke band te achterhalen. Controleer de band zorgvuldig op scherpe voorwerpen zoals spijkers, glas of scherpe steentjes. Dit helpt je te begrijpen hoe de lekkage is ontstaan, en of het mogelijk is om het gat te repareren.

Repareren of vervangen?
Als het kleinere schade betreft, kun je overwegen om de band ter plekke te repareren op twee verschillende manieren.
De meest gekende manier is de fietsbandenplakset. Deze sets bevatten alles wat je nodig hebt, inclusief bandenlichters en plakkers. Echter ben je bij het plakken van jouw binnenband vaak wel even bezig met de reparatie, en hoef je bij elke rit dus wel gereedschap mee te nemen.
Een tweede manier is een bandenreparatiespray. Deze spray kan je aansluiten op jouw ventiel, en zorgt ervoor dat lekken gedicht worden & jouw band weer wordt opgepompt. Zo is jouw fiets opnieuw rijklaar op een zeer korte tijd.
In het geval van een grotere schade, zoals een grote snee of een verouderde band, is het wellicht verstandiger om de binnenband volledig te vervangen.

Fietser met fietspech

Binnenband vervangen
Om de binnenband te vervangen, verwijder je het wiel en maak je de band los. Verwijder de beschadigde binnenband en vervang deze door een nieuwe. Let op de juiste bandenmaat en het ventieltype. Zorg ervoor dat je de band correct op de velg plaatst en pomp hem vervolgens op tot de aanbevolen druk.

Voorkomen is beter dan genezen!
Om het risico op lekke banden te verminderen, is het belangrijk om regelmatig je banden te controleren op slijtage en scherpe voorwerpen. Houd de bandenspanning op het aanbevolen niveau, want een verkeerde druk vergroot de kans op lekken.

Essentiële tools
Zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid bent tijdens het fietsen. Zorg ervoor dat je een bandenreparatiespray, of gereedschap zoals bandenlichters, een fietspomp, en een fietsbandenplakset meeneemt. Hiermee kun je kleine reparaties snel en efficiënt uitvoeren.

Een lekke fietsband is misschien vervelend, maar het hoeft geen einde te betekenen van je fietsavontuur. Met de juiste kennis en gereedschap kun je zelfstandig een lekke band repareren en snel weer op weg gaan. Vergeet niet om altijd voorbereid te zijn en lekke banden te voorkomen door een grondige controle voor je fietstochten.

Goed voorbereid, maar toch nog een lekke band? Geen zorgen.
Bekijk hieronder gratis onze vergelijkingssheet met de voor- en nadelen, en maak een doordachte keuze!

Happy cycling!

TUNAP Sports - Puncture Spray

Interesse in een bandenreparatie spray?
Bekijk hier de TUNAP Sports Puncture Spray.

deel de blog