gratis verzending in de Benelux voor orders hoger dan € 30,00

E-biker

E-bike vs Auto: een vergelijking van de kosten

Elektrische fiets - Stuur

De elektrische fiets of e-bike wint aan populariteit. Eén van de grootste voordelen is de besparing van kosten. Maar hoeveel bespaar je juist als je de auto inruilt voor een elektrische fiets? Wij zochten het voor je uit.

Aanschafkosten

De meest voor de hand liggende kost is natuurlijk de aanschafkost.
Aangezien we de focus leggen op het besparen van kosten, rekenen we voor de auto op een aanschafprijs onder het gemiddelde, van zo’n 10 a 15 000 euro.
Een goede elektrische fiets kan je vinden voor zo’n 2500 euro.

Bij de aanschaf van een auto heb je natuurlijk ook extra kosten:
In België & Nederland gaat dit meestal over de verzekering, wegenbelasting, inschrijving & mogelijke APK keuring.
Extra aanschafkosten bij een elektrische fiets hangen af van het soort fiets: een standaard elektrische fiets die begrensd is tot 25 km/u zal je geen extra aanschafkosten opleveren.
Echter verandert dit wel indien je een speed pedelec (elektrische fiets met snelheid tot 45 km/u) koopt: deze fietsen vereisen een verzekering, rijbewijs AM, en kentekenplaat. Over het algemeen zijn deze kosten wel nog steeds lager dan bij de aanschaf van een auto.

Buiten deze extra kosten, is er ook een verschil in waardebehoud. De meeste auto’s verliezen hun waarde naarmate ze ouder worden. Fietsen behouden over het algemeen vaker hun waarde, en waardeverliezen zijn ook veel kleiner.

Tot slot kunnen de initiële kosten van een e-bike soms verlaagd worden door middel van subsidies of incentives.

Brandstof & elektriciteit

Een andere belangrijke kost is het verbruik van brandstof of elektriciteit.

Bij een enkel traject van 10km reken je bij een verbruik van 6l/100km (1 op 15) op een dagelijkse benzinekost van 2.04 euro bij een benzineprijs van 1.7 euro per liter, en 2.28 euro bij een prijs van 1.9 euro per liter.
Op maandbasis komt dit op een benzinekost rond de 65 a 70 euro, wat natuurlijk oploopt indien je meer dan 20km per dag aflegt.

Bij een elektrische fiets met een actieradius van zo’n 70km, betaal je bij 2x opladen per week zo’n 30 cent per week. Op maandbasis komt dit dus neer op 1.30 euro per maand, wat een groot verschil is met de benzinekosten van een personenwagen. Deze kosten hangen natuurlijk wel af van de lokale elektriciteitsprijzen.

Man op elektrische fiets

Onderhoud

Het onderhouden van een voertuig brengt ook verschillende kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een onderhoudsbeurt in de werkplaats, de APK keuring, banden, en bv. ook de sporadische kosten van de car wash.

Een e-bike vereist minder ouderhoud dan een auto, maar wanneer je je elektrische fiets veel gebruikt, zal deze natuurlijk ook vaak onderhouden moeten worden. Dit wordt meestal gedaan door de werkplaats van de fietsenwinkel, maar tussen twee onderhoudsbeurten kan je ook al enkele eenvoudige taken zelf uitvoeren. Zo kan je bijvoorbeeld zelf je aandrijving reinigen & opnieuw insmeren.
Ook is het altijd aan te raden om jouw fiets vaak & grondig te reinigen, zeker tijdens de wintermaanden. Dit kan je doen met een goede fietsreiniger, frame polish, en mogelijks ook remmenreiniger en/of veringreiniger. Ook kan een complete schoonmaak & onderhoudskit je hierbij helpen.

Overige kosten

Er zijn ook nog enkele andere kosten & voordelen waar je rekening mee moet houden. Een groot voordeel van de elektrische fiets is dat de fietsvergoeding hoger ligt ten opzichte van andere soorten woon-werkvergoedingen.
Qua overige kosten kan het ook interessant zijn om te bekijken hoeveel je betaalt voor parking, hoeveel je uitgeeft aan fietskledij & een helm, etc.
Elke dag met de fiets rijden is natuurlijk ook gezond. Je zou dus zelfs kunnen zeggen dat dit mogelijk toekomstige medische kosten kan voorkomen doordat je gezond & in beweging blijft.

Conclusie

Een elektrische fiets kan een voordelige manier zijn om jezelf te verplaatsen. Afhankelijk van de aankoopprijs van de wagen, het verbruik, en de motor kunnen de verschillen zelfs nóg groter zijn.
Wel moet je rekening houden met enkele andere factoren zoals bv. het comfort, de weersomstandigheden, vervoer voor lange trajecten, etc.

Na het bekijken van dit overzicht, en jouw persoonlijke situatie hiermee te vergelijken, zou je nu een algemeen idee moeten hebben over de kosten die horen bij het gebruik van zowel een auto als een e-bike.

Wat verkies jij?

Meer lezen over jouw fiets? Bekijk onze andere blogposts hier.

deel de blog