gratis verzending in de Benelux voor orders hoger dan € 30,00

Mountainbike bike cleaner toepassingsfoto

Schoonmaken fiets

Wat zijn de do's en de don'ts bij het schoonmaken van je fiets. Hoe hou je hem langer als nieuw?

Onderhoud fiets

Schoonmaken

Natuurlijk zijn we allemaal blij met een gloednieuwe fiets, maar hoe hou je deze zo lang mogelijk schoon? Een fiets die goed onderhouden is, gaat veel langer mee. Verschillende delen van je fiets gaan na verloop van tijd immers sneller stuk of gaan roesten bij slecht onderhoud. Een fiets schoonmaken is dus heel belangrijk. Hoe doe je dat nu juist het best? We geven je een overzicht van welke producten er zeker wel of net niet in je fiets schoonmaakset moeten zitten en zetten een aantal tips op een rijtje.

Mountainbiker op trail

Voor je we uit de doeken doen hoe je zo efficiënt mogelijk je fiets kan reinigen, willen we nog even duidelijk aanstippen dat deze reinigingsmanier bedoeld is voor gewone fietsen, racefietsen en mountainbikes. Het is altijd wat meer oppassen met elektrische fietsen. Want hoewel de manier van werken min of meer parallel loopt, is er meer aandacht nodig voor de producten die je gebruikt. Meer weten? Ontdek er hier alles over.


De Voorbereiding

Een fiets schoonmaken doe je best zo snel mogelijk na een ritje. Anders droogt al het vuil op en heeft corrosie vrij spel. Zeker in het najaar als alles natter en vuiler wordt, is dit van cruciaal belang. Voor het schoonmaken begin je met een emmer te vullen met water, aangevuld met schoonmaakproduct voor fietsen. Gebruik zeker geen gewoon afwasmiddel, want zulke producten kunnen het frame van de fiets beschadigen. Ook je racefiets schoonmaken met een hogedrukspuit is te allen tijde uit den boze! Je kan je fiets altijd plaatsen op een fietsstandaard, om hem gemakkelijker schoon te maken.

Ontvetten

Een fiets schoonmaken houdt ook in dat je de fietsketting, achtertandwielen, voorbladen en derailleurs reinigt. Dat doe je met een ontvettende spray. Ook hier zijn afwasproducten zoals Dreft geen goede match. Ze kunnen er voor zorgen dat de ketting sneller roest. Om de ketting optimaal schoon te maken, schakel je best eens zodat die volledig ingespoten raakt. De ontvetter moet even inwerken; daarna kan je de ketting grondig reinigen met een borsteltje zodat al het vuil verwijderd is tot in de kleinste hoekjes. Vergeet nadien zeker niet de ketting te spoelen met water zodat alle ontvetter van de ketting is. Nadat je ook het frame gewassen hebt, droog je de ketting goed af en ga je de ketting opnieuw smeren om te zorgen dat hij vlot draait en je goed kan schakelen. Hangt er te veel olie aan? Verwijder deze dan met een doekje. Te veel olie zorgt er namelijk voor dat de ketting sneller vuil wordt. Vermijd voor het smeren van een fietsketting multifunctionele olies. Deze zijn zelden krachtig genoeg om alles synchroon te laten lopen en wattageverlies te verminderen.

Meer weten over hoe je je ketting correct moet onderhouden en smeren? Check dan zeker ook onze blog over kettingonderhoud.

Lees meer over kettingonderhoud

Frame en wielen reinigen 

Je fietsframe reinigen kan je doen met een zachte spons en een aangepast schoonmaakproduct voor fietsen. Let op! Afhankelijk van het materiaal (carbon, titanium, aluminium of staal) bestaan er ook aangepaste producten om je fietsframe te reinigen.

Hou daar zeker rekening mee want elk materiaal heeft zijn eigen specificaties waarmee de respectievelijke producten rekening houden. Een hogedrukspuit is helemaal uit den boze. Zo een harde straal kan sommige fietsonderdelen beschadigen. Je wast het frame en het voorvork van je fiets dus best zonder tuinslang, maar wel met een emmer water of met een tuinslang met zachte straal. Dit is enkel om het los vuil weg te spoelen, niet om aangekoekt vuil los te krijgen. Check vooraf eerst of het fietszadel, de handvatten en de remmen waterbestendig zijn. Voor de spaken en velgen gebruik je best een doek bij het schoonmaken.

TUNAP Sports Bike Cleaner
Afspoelen en drogen

Hierna moet je jouw fiets afspoelen zodat er niets meer overblijft van de zeep. Ten slotte kan je starten met het drogen van je fiets. Dat doe je met een droge doek, om te vermijden dat je je fiets beschadigt.

Een fiets schoonmaken vergt dus wel wat tijd, maar het loont zeker de moeite wat betreft  de levensduur van sommige onderdelen.

Als de fiets volledig schoon en droog is, kan je starten met het onderhoud van je fiets en het opnieuw smeren van alle onderdelen: ketting, derailleur, tandwielen, remmen, vering,…

Bekijk hier al onze producten voor het schoonmaken van jouw fiets

deel de blog